Χωρίς κατηγορία

Έκθεση: Δίπολα, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

image

image

Μεταξύ των συμμετεχόντων, είναι και η

Σοφία Παπαδοπούλου, τελειόφοιτη φοιτήτρια του ΣΤ’ εργαστηρίου ζωγραφικής, η οποία εκθέτει δύο έργα και γράφει για την δουλειά της:

Light – Shadow / Φως – Σκιά – Σκιά Εντός / Shadow within

Τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού που κρύβεται μέσα μας πραγματεύονται τα δύο έργα που φέρουν τον τίτλο Σκιά εντός I / Shadow within Ι και Σκιά εντός II / Shadow within II, κάνοντας μία ευθεία αναφορά στην έννοια της σκιάς όπως ορίστηκε από τον πατέρα της αναλυτικής ψυχολογίας, Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ.
Σε περιοχές εκείνες της ψυχής στις οποίες το φως της συνείδησης δε φτάνει βρίσκεται το βασίλειο της σκιάς. Πρόκειται για το καταφύγιο απωθημένων ατομικών και συλλογικών τάσεων – όχι απαραίτητα καταστροφικών -, οι οποίες δε συμβαδίζουν με την εικόνα που το άτομο και η κοινωνία γενικότερα αποδέχονται και επιλέγουν να υιοθετούν, να καλλιεργούν και να προβάλλουν. Όσο οι περιοχές αυτές παραμένουν παραγνωρισμένες και ανεξερεύνητες από το ίδιο το άτομο  – αλλά και την κοινωνία  γενικότερα – τόσο δύνανται να επιδρούν με τρόπο αρνητικό στον ψυχισμό του διαταράσσοντας αναπάντεχα και βίαια τη συναισθηματική και νοητική ισορροπία του και οδηγώντας το στην εκδήλωση αυτο-καταστροφικών συμπεριφορών.

image

Το φως και η σκιά του επενεργούν με τρόπο αλληλένδετο στον ψυχισμό μας που αναπόδραστα καθρεφτίζεται στη συμπεριφορά μας.
Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός αρέσκεται στο να αυτοπροβάλλεται ως πολιτισμός του φωτός, το οποίο φως ρίχνει άπλετο, ανελέητο παντού. Όμως στην ουσία πρόκειται για ένα φως που τυφλώνει καθώς γυρίζει την πλάτη πεισματικά και αρνείται να αποδεχτεί, να αντιμετωπίσει, να συγκρουστεί, να συμπορευτεί εν τέλει με τις αιχμηρές σκιές που το ίδιο δημιουργεί. Σκιές που με εκρηκτικό τρόπο δηλώνουν την παρουσία τους ισοπεδώνοντας, σαρώνοντας την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη, επίπλαστη ισορροπία ατομική και κοινωνική.

image
Advertisements
Κλασσικό