Χωρίς κατηγορία

«Πρώτη Συνάντηση», Art and the City / City Link

image

Τι κάνουν 16 φοιτητές με σπρέι, χρώματα, μολύβια και καμβάδες στη στολισμένη Στοά Σπύρου Μήλιου; (Από το ΣΤ’ εργαστήριο ζωγραφικής συμμετέχουν η Σέβη Κρητικού και ο Κέβιν Μουτσολάρι)

Βρίσκεσαι στην Πανεπιστημίου ή στη Σταδίου. Κόβεις δρόμο για να περάσεις μέσα από τη στοά Σπύρου Μήλιου, ένα μικρό νησί μέσα στην πόλη, σχεδόν σαν παραίσθηση.  Στολισμένη, λαμπερή, φωτισμένη, η χώρα των Χριστουγέννων στην καρδιά της πόλης. Από χθες, οι διαβάτες και οι θαμώνες της Στοάς μυούνται και σε μια νέα εμπειρία  τέχνης που είναι ταυτόχρονα και σχεδόν τρυφερή: 16 φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών δημιουργούν έργα τους, εκεί, μέσα στη στοά, μπροστά στα μάτια των πολιτών, για την ομαδική έκθεση  «Art and the City» που διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το City Link, σε επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού.

image

«Πρώτη Συνάντηση» είναι ο τίτλος της φετινής δράσης που δεν είναι ακριβώς έκθεση αλλά ένα ανοιχτό στους πολίτες εργαστήρι. Μια ανοιχτή ενεργή διαδικασία δημιουργίας έργων τέχνης που μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει: Από το άπλωμα των υλικών στο δάπεδο, τον καμβά που μπαίνει πάνω στον μωβ τοίχο, τη διαδικασία δημιουργίας των καλλιτεχνών με κάθε μέσο. Το έντονο βλέμμα, η αφαίρεση, οι κινήσεις, ο σωματικός τρόπος που προσεγγίζουν το έργο τους (κάποιοι σχεδόν κολλημένοι στον καμβά, άλλοι κάθε τόσο απομακρύνονται όσο πιο πολλοί μπορούν) αποκαλύπτονται μπροστά μας. Μια χορογραφία, μια νέα αστική χορογραφία!

image

Ενας νεαρός με μολύβι και κινήσεις μεθοδικές, συνεχείς, σαν κίνηση βελόνας σεισμογράφου σχηματίζει το πρόσωπο μιας γυναίκας. Μια φοιτήτρια καθισμένη οκλαδόν, με μάσκα στο πρόσωπο και ένα σπρέι στο χέρι σχηματίζει μια άλλη φιγούρα, ενώ παραδίπλα, κάποιος άλλος προσηλωμένος σχηματίζει τη δική του εικόνα χλωμός κάτω από το φως που είναι στερεωμένο στον μωβ τοίχο του – έχει κάτι σχεδόν βιβλικό μέσα στο θόρυβο, τη μουσική, τα γέλια, τη ζεστασιά της συνάντησης στο χώρο της στοάς.

image

Φέτος στην έκθεση που έγινε ήδη θεσμός της Αθήνας, συμμετέχουν 16 φοιτητές από τις 4 σχολές Καλών Τεχνών της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Φλώρινα) . Το City Link απήθυηνε το σχετικό κάλεσμα στις Σχολές και οι καθηγητές επέλεξαν από το σύνολο των ενδιαφερόμενων φοιτητών αυτούς που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το πανελλαδικό ανοιχτό εργαστήριο.

Τον συντονισμό της «Πρώτης Συνάντησης» έχει ο  Καθηγητής Ζωγραφικής και Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Άγγελος Αντωνόπουλος, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

image

Η διαδικασία άρχισε στις 24 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 1 Δεκεμβρίου με την έκθεση των έργων και τη βράβευση τριών εξ αυτών (και με χρηματικά ποσά).

Οι φοιτητές θα ζωγραφίζουν κάθε μέρα. Μπορούν και να δημιουργήσουν περισσότερα από ένα έργα – αν δεν τους αρέσει αυτό που έφτιαξαν μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο άλλο μέχρι όμως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε και θα υποβάλλουν το έργο τους για τη διαγωνιστική διαδικασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να πουλήσουν τα έργα τους σε όποιον ενδιαφέρεται για την αγορά τους, χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Πέρα από την εμπειρία που αποκτά ο επισκέπτης, και οι ίδιοι οι φοιτητές ουσιαστικά εκθέτουν για πρώτη φορά τα έργα τους – και μάλιστα σε ένα μεγάλο κοινό ενώ μπορούν και να μπουν και στη διαδικασία της αγοραπωλησίας.

Η διαδικασία είναι συναρπαστική και όπως τονίζει η ιστορικός και κριτικός τέχνης  Ιρις Κρητικού που έχει την επιμέλεια και βρίσκεται από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα εκεί «θα κληθούν να εργαστούν με ελεύθερη αυτή τη φορά θεματική και κύριο στόχο την ανταλλαγή βλέμματος, έμπνευσης και εμπειριών αλλά και την εικαστική και κοινωνική τους γνωριμία με τους συνεκθέτες τους, να καταθέσουν τις σκέψεις, τα σύμβολα και τις εικόνες που ο καθένας τους φέρει μαζί του στην καρδιά της πόλης, στο CITY LINK. Στο πλαίσιο της δράσης θα συναντηθούν στο CΙΤΥ LINK γειτονιές, άνθρωποι, συναισθήματα και επιτόπια συμβάντα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Φλώρινας, με τρόπο αναπάντεχο και διαδικασία εξίσου γόνιμη για τους ίδιους αλλά και τους θεατές.»

Στο workshop συμμετέχουν οι φοιτητές:

Αθήνα: Χρήστος Αρτέμης, Σέβη Κρητικού, Κέβιν Μουτσολάρι, Νίκος Νέσκες
Θεσσαλονίκη: Κωνσταντίνα Κρικζώνη, Νανά Παπαδοπούλου, Γιώργος Ταξίδης, Ελευθερία Τόλιου
Ιωάννινα: Ανέστης Ιωάννου, Νίνα Μιχαηλίδου, Νικόλ Οικονομίδου, Nicolas Paradiselo
Φλώρινα: Θεώνη, Εύα Κουτσούκου, Ζήσης Μπλιάτκας, Μαρία Φλωριάν

Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 24/11 έως και την Παρασκευή 28/11 ενώ η βράβευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1/12.

Πηγή: Τι κάνουν 16 φοιτητές με σπρέι, χρώματα, μολύβια και καμβάδες στη στολισμένη Στοά Σπύρου Μήλιου;

Κλασσικό